Štátny tajomník Peter Burian prijal egyptského veľvyslanca

02.03.2015 14:41


Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Burian prijal dnes (2. marca) mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Egyptskej arabskej republiky Amra Wafíka el-Henáwího.

V úvode egyptský veľvyslanec oboznámil P. Buriana s aktuálnou situáciou v Egypte pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Partneri prediskutovali vývoj na Blízkom východe, v Sýrii, Líbyi a Iraku aj v kontexte boja proti terorizmu. Zhodli sa na tom, že bezpečnostná situácia v regióne sa stala globálnym problémom, ktorý je potrebné riešiť nielen na regionálnej úrovni, ale spoločným úsilím celého medzinárodného spoločenstva pod mandátom OSN.

Partneri sa ďalej v rozhovore venovali najmä rozvoju bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Egyptom, aj v súvislosti s pripravovanými bilaterálnymi návštevami na vysokej úrovni v priebehu tohto roka. Zhodli sa, že je potrebné nadviazať na už uskutočnené kroky, akými boli v roku 2014 návšteva egyptského ministra zahraničných vecí v SR v rámci konferencie GLOBSEC a následná návšteva štátneho tajomníka Buriana v Egypte, ako aj vytvorenie mechanizmu pravidelných konzultácií rezortov zahraničných vecí a realizovať konkrétne aktivity s cieľom napredovania vzájomnej spolupráce. Dôraz je pritom kladený na politickú, ale aj ekonomicko-obchodnú spoluprácu. Partneri zhodne konštatovali, že s cieľom naštartovania spoločných projektov a nadviazania priamych kontaktov medzi podnikateľmi by bolo vhodné zorganizovať slovensko-egyptské podnikateľské fórum v Bratislave, ktoré by priblížilo Egypt a jeho možnosti investovania slovenským podnikateľom. 


Slovensko je tiež dlhodobo pripravené pomôcť Egyptu pri jeho transformácii svojimi skúsenosťami z prechodu na trhovú ekonomiku, z daňovej reformy či manažovania verejných zdrojov.

 

Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

www.mzv.sk/servlet/content?MT=/App/WCM/main.nsf/vw_ByID/ID_EA7419BDE7ECAA99C1257B4A002DA134_SK&OpenDocument=Y&LANG=SK&PAGE_NEWSVIEWMAINJDRK-7X8F93=3&TG=BlankMaster&URL=/App/WCM/Aktualit.nsf/(vw_ByID)/ID_408322516291CD2BC1257DFC0055568B