M. Lajčák s egyptským veľvyslancom o pripravovanej návšteve Káhiry

17.03.2016 10:15

Bratislava (16. marca) – Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prijal dnes v Bratislave veľvyslanca Egypta  Amra El Henawiho, aby prediskutovali prípravy na ministrovu  návštevu v Káhire koncom tohto týždňa. 

Minister M. Lajčák potvrdil, že s egyptskými partnermi plánuje otvoriť otázky dvojstrannej spolupráce, nadchádzajúce predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie a tiež vývoj v oblasti severnej Afriky a Blízkeho východu, kde Egypt zohráva dôležitú stabilizujúcu úlohu.
 
Minister M. Lajčák v rozhovore s veľvyslancom A. El Henawim podčiarkol záujem a pripravenosť SR podpísať s Egyptom medzivládnu dohodu o spolupráci v oblasti vedy, školstva, kultúry a športu. Zároveň ho informoval o povolebnej situácii na Slovensku a procese formovania novej vládnej koalície. V tejto súvislosti zopakoval, že v zahraničnej politike sa Slovensko vždy snažilo a bude snažiť o dobré a konštruktívne vzťahy s Egyptom ako dôležitým partnerom pre SR i Európsku úniu a významným aktérom v regióne.