Štátny tajomník Igor Slobodník prijal egyptského veľvyslanca

03.06.2015 10:22

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Slobodník prijal dnes (3. júna) mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Egyptskej arabskej republiky Amra Wafíka el-Henáwího.

V úvode stretnutia egyptský veľvyslanec oboznámil I. Slobodníka s aktuálnou situáciou v Egypte pred zatiaľ odloženými parlamentnými voľbami, ktoré by sa mali konať na jeseň tohto roku. Partneri sa tiež dotkli vývoja bezpečnostnej situácie v krajine s ohľadom na blížiacu sa letnú turistickú sezónu.

Osobitný dôraz v diskusii položili na rozvoj bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Egyptom, úspešný priebeh volieb do egyptského zákonodarného zboru prispeje k podmienkam pre plánovanie ďalších bilaterálnych kontaktov medzi krajinami. Partneri hovorili o obnovení aktivity, ktorá má zabezpečiť potrebný legislatívny rámec pre rozvoj hospodárskych a obchodných vzťahov medzi Slovenskom a Egyptom. Diskutovali aj o príprave a načasovaní pracovnej cesty podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka do Egyptskej arabskej republiky a možnej účasti slovenských podnikateľov, ktorí by tak mohli nadviazať priame kontakty s podnikateľským sektorom v Egypte.

I. Slobodník tiež pripomenul, že Slovensko je dlhodobo pripravené pomôcť Egyptu pri jeho spoločenskej transformácii.

Záver stretnutia partneri venovali globálnym bezpečnostným otázkam, aj s ohľadom na blížiacu sa medzinárodnú bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC 2015 v Bratislave. Dotkli sa tém, ktorým by sa konferencia mohla venovať v nadchádzajúcom roku, keď Slovenská republika preberie predsednícku taktovku v Rade EÚ. Vymenili si tiež postrehy na aktuálne dianie v regióne Blízkeho východu.

 

Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

https://www.mzv.sk/servlet/content?MT=/App/WCM/main.nsf/vw_ByID/ID_EA7419BDE7ECAA99C1257B4A002DA134_SK&OpenDocument=Y&LANG=SK&PAGE_NEWSVIEWMAINJDRK-7X8F93=5&TG=BlankMaster&URL=/App/WCM/Aktualit.nsf/%28vw_ByID%29/ID_77F1F06EFA04AADBC1257E59005A6A04